Hur vi implementerar sociokrati – en färdplan

av Ted Rau, översättning av kursdeltagare av Holma Folkhögskolas kurs i sociokrati och självorganisering. 

Vill du implementera sociokrati, utan att riktigt veta var du ska börja? Efter att ha fått lite grundläggande kunskaper är det inte alltid tydligt vilket steg du ska ta härnäst. Den här artikeln är här för att hjälpa dig på traven.

Först och främst, låt mig uttrycka att jag inte tror på en färdig mall. Varje organisation ser ut på sitt eget sätt och har sina unika fördelar och utmaningar. Intressant nog måste varje organisation förändras på något sätt. Till exempel kommer en mycket platt organisation att behöva vänja sig vid någon sorts struktur. Å andra sidan kommer en mycket hierarkisk organisation att behöva vänja sig vid att fördela makten.

Vi har inhämtat många lärdomar på vägen, då vi sett processen upprepas ett otal gånger. Här är en sammanfattning av de olika stegen. (En längre version finns i vårt kapitel ”Implementing sociocracy” i handboken Many Voices One Song. Shared Power With Sociocracy  publicerad i juni 2018.)

Steg 1. Förstå sociokrati – att ansluta och utbilda er

1.1 Utbilda er själva i implementerandet av sociokrati

Om ni läser detta är ni förmodligen i den här fasen! Här är några förslag på vad ni kan göra. Först och främst, lär er mer om sociokrati genom att läsa fallstudier och titta på videor. Men sluta inte där! Att faktiskt kunna utöva sociokrati i praktiken är lika viktigt som att inneha den teoretiska kunskapen. Gör det konkret: bli en bättre facilitator, lär er hur ni visar tillit till och stärker arbetsgrupper och personer i deras olika roller.

1.2 Låt andra i gruppen vara med på omställningsprocessen

Först och främst, tänk på att de flesta är tveksamma när de hör ordet sociokrati för första gången. Fungerar det? Är det inte lite för konstigt ändå?

Vi har sett det otaliga gånger:

  • En person i en organisation lär sig om sociokrati och blir väldigt exalterad.
  • → Entusiasten lär sig mer och blir hela tiden än mer frälst.
  • → Människor runt omkring dem kan tycka att deras entusiasm är ”allt för missionerande” och drar sig undan.

För att säkerställa att detta inte händer just dig måste du vara proaktiv tidigt. Hitta andra i din organisation som kan vara intresserade av att utforska självstyre och sociokrati. Slå dig samman med dem.

Ge andra en chans att öva istället för att bara prata om det. Människor känner ägarskap över processen så snart de får sina egna förstahandserfarenheter.

Vanliga sätt att bjuda in andra är att dela videor, läsa böcker tillsammans eller hålla en studiecirkel. SociocracyForAlls studiecirkelsläroplan för Empowered Learning Circles (finns på svenska!) är utformad för att leda en grupp genom lärandet och utövandet av sociokrati på ett lättillgängligt sätt. Vissa grupper har bildat en studiecirkel och driver den sociokratiskt. (Sådana studiecirklar förvandlas ofta till en implementeringskrets senare, vilket är användbart! Personerna i kretsen kommer att vara dina följeslagare när ni implementerar sociokrati.)

1.3 Finns det fler i din omgivning som implementerar sociokrati?

Ta dig tid att titta utanför din organisation. Finns det fler i ditt område som arbetar för att implementera sociokrati? Låt oss vara ärliga: sociokrati-entusiaster i alla organisationer behöver trovärdighet, och detta uppnås ofta genom bekräftelse utifrån. På så sätt är det inte bara din egen knäppa idé längre. Denna trovärdighet kan komma i form av att ta in externa talare, läsa fallstudier eller lyssna på webbseminarier.

1.4 Sociocracy For Alls resurser för detta skede i implementering

Sociocracy Moose – Lär dig sociokrati på 45 minuter, med dessa gratis interaktiva videor med fri tillgång. Varje video kommer att introducera dig till de grundläggande idéerna genom animerade videor och frågesporter.